Diéta, fogyókúra vagy étrend?

Diéta, fogyókúra vagy étrend?


Diéta, fogyókúra vagy étrend?

Alapvetően mindenki tisztában van ezeknek a fogalmaknak a jelentésével, mégis rendszerint összekeverjük őket, szinonimaként vagy helytelenül használjuk ezeket. A diéta és a fogyókúra általában időszakos, átmeneti, míg az étrend jobb esetben olyan része az életünknek, amit betartunk. A diéta lehet a fogyókúra része, amit kiegészíthet mozgás is. De diéta szükséges azoknak is, akik valamilyen ételallergiától szenvednek, intoleranciájuk alakult ki. Ilyenkor a diéta segít kiszűrni, hogy melyik táplálék típus jelent allergént.

Diétázunk akkor is, ha az emésztőrendszerünkkel valamilyen gond van. Tehát a diéta alapvetően kiiktat táplálékokat vagy tápanyagtípusokat, hogy elmúljon a rosszullétünk, kiderítsük az ételérzékenységünket, vagy éppen azért, hogy fogyjunk. És, el is értünk a fogyókúrához.

 

A fogyókúra, ahogy a neve is utal rá, kúraszerű, nem örökre szól, általában elégedetlen időszakunkban nyúlunk utána, vagy éppen újévi fogadalomként, sokan pedig a strandszezont megelőzően. Mivel a fogyókúra időleges, sajnos a hatása is csak időleges lesz. A fogyókúrának csak egyik tényezője a táplálkozás -noha az egyik legfontosabb alkotóeleme, de fogyókúra nem igazán lehet sikeres megfelelő testmozgás nélkül, és sokat lendíthetnek a testsúlycsökkentésen az étrend-kiegészítők is.

 

Az étrend szintén lehet diétás, jellemzően, akik étrendről beszélnek, azok valamit hosszú távon tartanak, akaraterővel, lemondással, de egészségesebben. Az étrend lényege, hogy az egészségügyi panaszokat okozó ételeket ne vigyük be a szervezetünkbe. Akinek pedig a súlyával van állandó problémája, jojózik a tömege, felszalad majd leszalad, majd megint felszalad 2-3-5 kiló, azok szintén csak helyes étrenddel tudják a problémát örökre kiiktatni

A sikeres fogyókúra titkai

Akár fogyókúráról, akár étrendről beszélünk, bizonyos szabályok kellenek ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Tekinthetünk a dologra rövid távon, vagy hosszútávon, de mi azt javasoljuk, az egészség érdekében maradjunk a hosszú távú megoldásoknál!

 

●        Ne dőljünk be a csodaszerek mítoszának, nincs olyan bogyó, ami levarázsolja a kilókat anélkül, hogy az étkezésben ne tennénk megszorításokat.

●        A mozgás igenis szükséges. Sokkal gyorsabban szabadulhatunk meg a feleslegtől, és tartósabb is lesz az eredmény. Arról nem is beszélve, hogy jobban is fogjuk érezni magunkat, hiszen mozgás, sport hatására olyan biokémiai vegyületek termelődnek, melyek a hangulatunkat is kedvezően befolyásolják. Egy csinos test nemcsak vékony, vagy túlsúlymentes, hanem jó esetben feszes, tónusos is. Ahhoz pedig kell a mozgás.

Természetesen törekedjünk a fokozatosságra! Aki 60 kiló túlsúllyal rendelkezik, az ne kezdjen maratont futni, mert még a séták is kikészíthetik az ízületeit.

●     Legyünk türelmesek, adjunk időt magunknak. Amit évek alatt szedtünk fel, az nem fog hetek alatt eltűnni.

●     Keressünk széleskörű motivációt, mert bizony az élet majd rendre el akar csábítani, és ezen túl kell lendülni. Olvassunk a témában, csatlakozzunk csoportokhoz a közösségi felületeken, tűzzünk ki rövid és hosszú távú célokat is.

●     Konkretizáljuk a céljainkat, pontosan határozzuk meg, mit mikorra szeretnénk elérni, és írjuk is le! A változásokról vezessünk naplót!

●     Ne essünk kétségbe, ha egyet belecsaltunk, de aztán megálljt kell parancsolni. Egy fogyókúrába belefér 1-1 csalónap, de nem fér bele minden napba egy kis csalás!

●     Felejtsük el a halogatás, vágjunk bele azonnal (ha egészségi állapotunk engedi)!

●     Válasszunk olyan étrend-kiegészítőket, melyek jól beleillenek az életvitelünkbe, és amelyekben megbízunk. Csodát azonban egyiktől se várjunk, ezek segítenek, de, ha mellettük csalunk, nem mozgunk és tömjük be az élelmet, akkor sajnos hiába szedjük őket.

 

Ezek a legnépszerűbb fogyókúrás termékek

Számos fogyókúrás termék létezik. Aszerint érdemes választani, hogy mi az, ami nekünk gondot okoz a fogyókúrában.

 

●     Ha állandóan éhesek vagyunk, és édesszájúak, akkor remek választás a króm, vagy a különböző rostok, melyek az éhségérzetet befolyásolják és eltelítenek.

●     Aki energiát szeretne nyerni a fogyókúrában, mert tisztességesen mozog is, az anygacsere fokozó gyógynövényeket, L-karnitint, esetleg termogenikus zsírégetőt válasszon!

●     Étkezések kiváltására kitűnő alternatívák a különféle shake-k, melyek azért nagyon jók, mert szénhidrát helyett fehérjét viszünk be, az pedig nem rakódik le zsírra, sőt, segít az izomtömeg megtartásában. Kiemelkedő új alternatíva pl.a rizsfehérje , mely semmilyen allergiát nem vált ki, tápláló, mindenmentes és vegák is fogyaszthatják!

Ha szeretnénk, hogy a bőrünk se szenvedjen kárt a fogyástól, használhatunk fogyást elősegítő masszázskrémeket, és szedhetünk mellé kollagént.

Forrás: biosziget.hu

Kép: pixabay.com


Üzenet küldése

  • *
  • *
  • *

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

EgészségCikkek ajánló

További egészség cikkek »

 

 

 

 

EgészségCikkek ajánló

További egészség cikkek »