Egészséges lúgos ételek VII.rész
Egészséges lúgos ételek VII.rész
Folytatás:
56. Sütőtök és tökmag
Itt az ideje, hogy a sütőtökről nem csak a Halloween-i díszítés jusson eszünkbe. A év bármely szakaszában elkészíthetjük, és kihasználhatjuk sok hasznos tulajdonságát, köztük a lúgosítást is. Ráadásul még a magjait is elfogyaszthatjuk, mint rágcsálnivaló, és szintén lúgosít. Ha még mindig bizonytalan vagy a sütőtökkel kapcsolatban, akkor gondolj a hatalmas A-vitamin tartalmára.
57. Quinoa
Egyre gyakoribb a fogyasztása azok körében, akik minél egészségesebben próbálnak étkezni. Ennek az az oka, hogy olyan sokoldalú és egyszerű a felhasználása és a többi gabonaféléhez képest sokkal több ásványianyagot és vitamint tartalmaz. Gluténmentes mag. Nem túlzottan lúgosít, viszont éppen annyira, hogy mégsem billent át a savas oldalra. Jó rizs alternatíva lehet.
58. Retek
A retekkel nem lehet hibázni. Bizonyítottan segíti a rák elleni harcot, javítja az emésztést és megelőzi a szívbetegségeket. Méregtelenítő hatása van és szabályozza a vércukorszintet és a vér glükózszintjét. Mindemellett még lúgosító hatása is jelentős. Az egyetlen tulajdonsága, ami meggátol minket a retek fogyasztásában, az az íze. Viszont számos elkészítése van, amivel ezt is kiküszöbölhetjük, például fűszerekkel és gyógynövényekkel.
59. Vörösbab
Az egyik legelterjedtebb bab a boltok polcain. Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb babféle lúgosító hatással bír és joggal van helye a tányérunkon. Mitöbb, emeli a szervezet vasszintjét, sok kalciumot tartalmaz és meglepően magas a C-vitamin tartalma. Továbbá a magas rosttartalma hozzájárul a jó emésztéshez és a fogyáshoz is.
60. Rebarbara
Talán sok embernek nem túl ismerős a rebarbara. Sokan zöldségént tekintenek rá, közben pedig egy gyümölcs. Azon kevés gyümölcs közé tartozik, amely szerepel a lúgosító listánkon. Furcsa zellerfélének tűnhet, és sokan furának tartják a fanyarságát is, de ha a megfelelő módon készíted el, ezt ki tudod küszöbölni. A benne található kalcium és antioxidáns tartalom miatt igen érdemes megismerkedni vele.
61. Szezámmag
Valószínű, hogy az egyetlen forrásod a hamburgerre szórt szezámmag. Ha pedig más lúgosító zöldségek és ételeket is ízesíted vele, akkor biztos lehetsz benne, hogy eléred a kellő hatást. Fogyaszthatod például salátával vagy zöldturmixba keverve. Ennek az aprócska magnak hihetetlenül magas a vastartalma és a fehérjetartalma is.
62. Szójabab
Gondolkoztál már azon, hogy miért olyan egészséges a szójabab? Az egyik oka az, hogy lúgosító hatása van. Igen népszerű a vegetáriánusok körében, mivel jó vas- és fehérjeforrás. Emellett tartalmaz kalciumot is. Így helyettesíti a hús- és a tejtermékekben található fontos tápanyagokat.
63. Spenót
Egy lúgosító szupergyümölcs, ami biztos, hogy ismersz, főleg, ha nézted régen a Popeye a tengerész című mesét.
A spenót az egyik legtöbb tápanyagot biztosító leveles zöldség, bármilyen formában is fogyasztjuk.
A legjobb a babyspenótot salátaként még több lúgosító zöldséggel együtt fogyasztani.
64. Tök
Mindegyik tökfélének megvan a saját egyéni tápanyagtartalma és előnye, de egy dolog közös mindegyikben: a lúgosító hatás.
Tökéletes köretet lehet belőle készíteni, és számos vegán recept van, ami alapján főételnek készítheted el. Az A-vitamin tartalma igen magas, ugyanúgy, mint a C-vitamin tartalma.
65. Napraforgómag
Fontos, hogy ne a pörkölt, agyonsózott változatot fogyaszd, ha minden értékes tápanyagot hasznosítani szeretnél.
Tartalmas káliumot, természetes zsírokat, fehérjét, vasat. Így ez is tökéletes húshelyettesítő étel azok számára, akik vegetáriánus életmódot folytatnak.
Folytatás: Egészséges lúgos ételek VIII.résszel.
Üzenet küldése
EgészségCikkek ajánló
EgészségCikkek ajánló