Végezd mindennap, csoda történik!

Végezd mindennap, csoda történik!


Öt csoda történik, ha minden nap elvégzed ezt a felettébb egyszerű, fejjel lefelé végrehajtott gyakorlatot!

Ezt az aranyszabályt érdemes felvenni a napi rutinunk közé. Este, egy fárasztó nap végén le kell feküdni a fal elé, lábunkat pedig támasszuk fel a falra, és maradjunk ebben a pozícióban 10-15 percen keresztül. Más eszköz nem is kell a gyakorlat végrehajtásához, azaz a lábaidon és a falon kívül nincs szükség semmire. Viszont érdemes minden nap végrehajtani.

 

A gyakorlat maga nagyon könnyű, mindenki számára elvégezhető, függetlenül attól, hogy ki mennyi idős! Néhány hónapja már csinálom ezt, és most egy kicsit mesélek az eredményről, amelyet ez az egyszerű gyakorlat ad.

 

Sajnos, a lábaim hajlamosak a vizenyősödésre, és hamar el is fáradnak. Kényelmes cipőt is csak nagy nehézségek árán találok, mert a lábcsontjaim megnagyobbodtak. A munkahelyemen az egész napot a számítógép előtt ülve töltöm, így estére teljesen kimerült leszek. Amennyiben nincs lehetőségem kicsit edzeni, vagy legalább a munkaidő után sétálni egy kicsit, úgy érzem, hogy a sok üléstől ez már nem is az én testem, hanem valaki máséban létezem, a fejem zúg és rettenetesen kimerültnek érzem magam.

Amikor először hallottam erről a gyakorlatról, természetesen rögtön felkeltette az érdeklődésemet: milyen jó, hogy nem kell mást tenni, csak lefeküdni a falhoz, és élvezni az egész test terápiás kezelését! Eleinte kételkedtem, hogy ez valóban ilyen egyszerű, de mégis működik. Kiderült azonban, hogy azért, mert ez egy alapvető jóga testtartás, ami valóban csodás hatással bír az emberi testre.

 

Miután megtartjuk magunkat ebben a pozícióban legalább 5 percig, utána úgy érezzük majd, mintha újjászülettünk volna. A fáradtság elmúlik, a test mintha feléledt volna, a fej is kitisztul. Ennek a statikus gyakorlatnak köszönhetően így még igencsak sok dolgot lehet esténként megtenni, mert a szervezet aktivitása visszatér és a lábak is könnyedebbek lesznek. Egyszerűen el vagyok ragadtatva ennek a gyakorlatnak a hatásától!

De mégis, mitől ennyire hatékony ez az egyszerű módszer? A nap folyamán testünk állandóan függőleges helyzetben van, de a legrosszabb az egészségünk szempontjából az ülés. Viszont ennek a könnyű gyakorlatnak hála, testünk a napi rutinnal pont ellentétes helyzetbe kerül.

 

Ennek az egyszerű fordított testhelyzetnek tehát az az előnye, hogy a test egyensúlya hamar visszaáll, pihentet, oldja a gerinc terhelését, elmúlik a lábak nehéz-érzete, végül javul a vérellátás, mert amíg ebben a testhelyzetben pihenünk, szívünknek jobban kell dolgoznia, hogy a feltett lábainkba felpumpálja a vért.

A láb visszérbetegségének megelőzése

Ez a nyugodt testtartás nevezhető a leghatékonyabb módszernek a visszeres betegségek megelőzésére, hiszen a gyakorlat végrehajtása során a vénás váráramlás javul, a lábak egyre kevésbé lesznek duzzadtak, és a fáradtság érzése is megszűnik. Ezenkívül enyhíti azoknak a szenvedéseit is, akiknél már kialakultak a visszeres betegségek.

Hogyan kell helyesen végrehajtani ezt a fél (vagy hajlított) gyertyaállást?

1. A jógában ezt az állást viparīta-karaṇi-nak nevezik. Úgy gondolják, hogy amikor az ember áll, öregszik, viszont ha fordított testtartásban van, akkor az időt úgymond visszapörgeti, azaz fiatalodik. A legkedvezőbb hatása akkor lesz, ha ezt a gyakorlatot a legnagyobb csöndben hajtjuk végre.

2. Üljünk le a fal mellé, csípőnk körülbelül 30 centiméterre legyen a faltól. Hajlítsuk be a térdünket, majd lábunkat helyezzük a falra. Csússzunk közelebb a falhoz, hogy kinyújtott lábaink és testünk derékszöget zárjon be egymással.

3. Nyújtsuk ki a lábunkat, próbáljunk egészen a falnak támaszkodni, a térdeinket is tartsuk nyújtva, lábainkat lazítsuk el. Ki gondolta volna, hogy a visszeres lábak megelőzésére létezik ilyen hitetlenül egyszerű módszer?

4. Érdemes fejünk alá egy kispárnát tenni, akkor még kényelmesebben fekszünk majd. Szemeinket csukjuk le és lélegezzünk mélyeket. Egyik tenyerünket helyezzük a szívünkre, a másikat a hasunkra.

5. Figyelj oda a be- illetve kilégzésedre! Számolj kettőig és végy levegőt, négyre fújjad ki. A gyakorlat közben ne beszélj, gondolataidat tereld el másfelé, csak a ki- és belégzésre figyelj.

 

A gyakorlat ezen része különösen fontos azok számára, akik nagyon stresszes munkakörnyezetben dolgoznak, nyugtalanságban, álmatlanságban szenvednek. A nyugodt, tudatos légzés ebben a fordított pózban meggyógyítja az idegrendszert, továbbá helyreállítja a szervezet egyensúlyi helyzetét.

Ha nehezen tudsz csak lélegezni, illetve a gondolataid elkalandoznak, és nem figyelsz a légzésre, akkor ajánlom figyelmedbe az én módszeremet. Ilyen esetekben én azt csinálom, hogy elkezdem a szemeimet forgatni az óramutató járásával megegyező irányba. Ezt nagyon könnyű elvégezni, ha lecsukod a szemeidet. A szemgolyó mozgása segít visszaállítani a koncentrációt, és irányítja a tudatodat, aminek segítségével könnyebben ellenőrizheted a légzésedet, illetve koncentrálhatsz a feladat végrehajtására.

A szemek forgatása abban is segítségedre lesz, hogy a hétköznapokban koncentrálni tudj, az ingerületeket, haragot, türelmetlenséget könnyebben elviseld, valamint pillanatnyi kijózanító hatással is bír.

6. Tartsd be ezt az ászanát (testtartást) 10-15 percig. Miután letelt az idő, lábaidat óvatosan vedd el a faltól és feküdj egy keveset nyugodtan. Fordulj át a jobb oldaladra, majd kelj fel a padlóról.

Ez a testhelyzet javítja a memóriát, mert az agy vérellátása megnő, amikor fejjel lefelé állunk. A pajzsmirigy és más endokrin mirigyeket is serkentjük, hiszen több friss vér halad át rajtuk. Mint már említettük, ez a legjobb megelőzési módja a visszeres megbetegedéseknek is. Ennek a gyakorlatnak a rendszeres végrehajtásával az öregedési folyamat lelassul, a ráncok kisimulnak és a bőr simábbá, szebbé válik. Mindezek mellett ez a torna észrevehetően javítja az emésztés folyamatát is!

fél gyertyaállást igazán könnyű elvégezni, sőt, már magára a folyamatra is jó gondolni, hát még végrehajtani! A test teljesen ellazulhat, a szellem megnyugszik, a közérzetünk jobb lesz, teljes relaxáció! Biztos vagyok benne, hogy köszönetet fogsz mondani, már ha csak egyszer is kipróbálod ezt a gyakorlatot! Ha van megjegyzésed ezzel a cikkel kapcsolatban, írd meg észrevételeidet a kommentrovatban!

Kívánok jó egészséget és nyugodt szellemet!

Forrás:ketkes.cim


Üzenet küldése

  • *
  • *
  • *

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

EgészségCikkek ajánló

További egészség cikkek »

 

 

 

 

EgészségCikkek ajánló

Egészséges lúgos ételek VI.rész
Életmód, Táplálkozás, diéta
A pH érték azt mutatja meg, hogy valami mennyire savas vagy mennyire lúgos, és 0-től 14-ig mérik.
Egészséges lúgos ételek V.rész
Életmód, Táplálkozás, diéta
Egészséges lúgos ételek V.rész 36. Kamut Egy újabb gabonaféle a listán. A kamut valójában tartalmaz gluté ...
Egészséges lúgos ételek VII.rész
Életmód, Táplálkozás, diéta
Olvasd el ezt a listát és nézd meg, hogyan növelheted a lúgos ételek bevitelét.
Fogyasszunk főtt tojást!
Életmód, Táplálkozás, diéta
Ha még nem tettük meg, itt az ideje elkezdeni! Ha máskor nem, hát húsvétkor.
Egészséges lúgos ételek IV.rész
Életmód, Táplálkozás, diéta
Egyes savak kifejezetten fontosak a szervezet számára, ilyenek az aminosavak és a zsírsavak.
A diéta lehet a fogyókúra része
Fogyókúra, Fogyókúra
Számos fogyókúrás termék létezik. Aszerint érdemes választani, hogy mi az, ami nekünk gondot okoz a fogyókúrában.
Egészséges lúgos ételek III.rész
Életmód, Táplálkozás, diéta
Nem muszáj csak lúgos élelmiszereket fogyasztani annak érdekében, hogy lúgos pH értéket érj el.
Diéta, fogyókúra vagy étrend?
Fogyókúra, Fogyókúra
Legyünk türelmesek, adjunk időt magunknak. Amit évek alatt szedtünk fel, az nem fog hetek alatt eltűnni.
Ha már mindent kipróbáltál!
Népi gyógyászat, Gyógynövények
Vágd a padlizsánt kis darabokra. Ezután helyezd a vízzel teli edénybe és kezd el melegíteni a tűzhelyen.

További egészség cikkek »